Lanene sjemenke – potiču probavu i super izvor omega-3 masnih kiselina

Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3).

Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega- 3 masnoj kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora – ribljeg ulja.

Osim spomenutog, lanene sjemenke su još bogate topivim vlaknima i ligninom koji predstavlja iznimno važan antioksidans. Ovaj posljednji fitonutrijent odnosno lignin, prisutan je u sjemenkama lana u daleko većoj količini nego kod bilo kojih drugih namirnica. Spomenuti je podatak iznimno važan obzirom da posljednje studije o ligninu govore u prilog njegovim antikancerogenim svojstvima, pogotovo kad su u pitanju karcinom dojke i debelog crijeva te djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa.

Zbirno, imamo protein, vlakna, vitamine, minerale i lignine. Imamo sve što nam treba. Ipak, oko lanenih sjemenki bi se čovjek trebao malo više potruditi pa se često zna dogoditi da zbog lakoće konzumiranja, laneno ulje zauzme mjesto prije sjemenki. No, i to je svakako hvalevrijedan dodatak prehrani obzirom da laneno ulje sadrži čak 45-60% omega-3 masne kiseline.